Viedierīces

Izveidota RTU žurnāla Jaunais Inženieris iPad aplikācija

Lelde Petrāne, 09.03.2012

Jaunākais izdevums

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) žurnāls Jaunais Inženieris kļuvis par pirmo Latvijas augstākās izglītības iestāžu periodisko izdevumu, kuram ir sava iPad aplikācija.

To izveidojis un universitātei uzdāvinājis RTU IT Lietotāju atbalsta centra vadītājs Kaspars Auzarējs-Auzers.

Aplikācijā iespējams lasīt gan jaunākos RTU žurnāla numurus, gan arī arhīvu, sākot no 2000. gada.

K. Auzarējs-Auzers stāsta, ka gadu sācis ar jaunu brīvā laika hobiju – iOS aplikāciju veidošanu, un šobrīd viņa kontā ir trīs iPad un viena iPhone aplikācija. Žurnāla Jaunais Inženieris aplikācija veidota kā dāvana studentiem, mācībspēkiem un darbiniekiem universitātes 150. dzimšanas dienā. Aplikācijas izstrāde aizņēmusi aptuveni 20 stundas – tik daudz laika vajadzēja, lai iepazītos ar Apple izstrādes platformu Xcode un īstenotu ideju par iPad aplikāciju.

K. Auzarējs-Auzers secinājis: «iPad sver tikpat, cik viena mini mācību grāmata, tas aizņem mazāk vietas un ir ērti lietojams: lasīt Jauno Inženieri iPad ir pat ērtāk nekā drukāto žurnāla versiju.»

Rīgas Tehniskā universitāte 150. jubileju svinēs 2012. gada 14. oktobrī. RTU (tolaik - Rīgas Politehniskā augstskola) ir pirmā augstākās izglītības mācību iestāde tagadējās Latvijas teritorijā, tā ir dibināta 1862. gada 14. oktobrī.

Izdevums Jaunais Inženieris RTU iznāk 53 gadus. Kopš 2011. gada jūnija Jaunais Inženieris pārveidots par žurnālu, kas iznāk četras reizes gadā.

Aplikācija bez maksas pieejama:

http://itunes.apple.com/us/app/rtu-inzenieris/id502048062?mt=8

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tele2 piedāvā jauno iPad; LMT konkurentu nodēvē par zema līmeņa e-veikalu

Sanita Igaune, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pirms pāris dienām bija informācija, ka jaunākais Apple planšetdators iPad Latvijā būs pieejams sākot no 27.aprīļa, mobilo sakaru operators Tele2 šo modeli saviem klientiem Latvijā piedāvā iegādāties no aprīļa sākuma, DB apliecina Tele2 sabiedrisko attiecību konsultante Egita Māliņa.

Tas skaidrojams ar to, ka Tele2 iegādājas jauno iPad valstīs, kur tas ir jau pieejams.

Lai arī planšetdators vairāk tiek uztverts kā ierīce personīgai lietošanai, kuras pamatfunkcija ir izklaide, Latvijā par jaunāko iPad vislielāko interesi izrāda tieši uzņēmumi, secinājis Tele2, tomēr precīzus pārdošanas apmērus operators nesniedz.

«Mūsuprāt tieši planšetdatoru segmentam ir lielākais tirgus potenciāls gan pasaulē kopumā, gan Latvijā. Lai arī pašlaik Latvijā tos lieto mazāk kā 1% iedzīvotāju, redzam, ka interese pakāpeniski pieaug gan no uzņēmumu, gan iedzīvotāju puses. Pieaugošais pieprasījums pēc planšetdatoriem ir skaidrojams gan ar mobilā interneta lietotāju skaita pieaugumu, gan pieejamākām cenām. Kopumā planšetdatoru lietošanā pieredzēsim līdzīgas izmaiņas kā mobilo telefonu jomā, kurā viedtelefons no ekskluzīva produkta ir kļuvis par plaša patēriņa preci,» DB skaidro Tele2 komercdirektors Jānis Spoģis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Latvijā jauno iPad sāks tirgot aprīļa beigās

Gunta Kursiša, 17.04.2012

Jaunākā iPad pirmajā tirgošanas dienā, 16. martā, garas rindas veidojās pie Apple veikaliem vairākās pasaules pilsētās. Attēlā redzamie cilvēki gaida Apple veikala atvēršanu Londonā, Lielbritānijā.

Foto: Reuters/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šomēnes sāksies ASV tehnoloģiju kompānijas Apple trešās paaudzes iPad tirgošana vēl 21 pasaules valstī, tostarp arī Latvijā.

Kompānija Apple paziņojusi, ka, sākot no 20. aprīļa jauno iPad varēs iegādāties Dienvidkorejas, Brunejas, Horvātijas, Kipras, Dominikānas Republikas, Salvadoras, Gvatemalas, Malaizijas, Panamas, Sanmartēnas, Uragvajas un Venecuēlas pircēji.

Latvijas tirgū jaunais iPad nonāks vēl pēc vienas nedēļas – 27. aprīlī. Līdztekus tirgošana sāksies arī Indijā, Izraēlā, Kolumbijā, Igaunijā, Lietuvā, Melnkalnē, Dienvidāfrikā un Taizemē.

Jaunā planšetdatora iPad tirgošanu desmit pasaules valstīs Apple sāka šā gada 16. martā. Pirmie, kas varēja iegādāties jaunākās paaudzes iPad bija ASV, Francijas, Kanādas, Austrālijas, Vācijas, Japānas, Singapūras, Šveices, Lielbritānijas un Ķīnas pircēji. Šajās valstīs Apple veikalos pirmajā iPad tirgošanas dienā veidojās garas rindas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Par RTU rektoru atkārtoti ievēl Leonīdu Ribicki

Žanete Hāka, 21.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoru atkārtoti ir ievēlēts RTU profesors akadēmiķis Leonīds Ribickis, informē RTU.

Viņa kandidatūru atbalstīja pārliecinošs Satversmes sapulces vairākums — 159 dalībnieki. Kopumā rektora vēlēšanās tika reģistrēti 178 derīgi biļeteni.

«Mūsu uzstādītos stratēģiskos mērķus, kas ir kvalitatīva augstākā izglītība, izcilība zinātnē un valorizācija, spēj sasniegt ne jau viens rektors, bet visi kopā. Mums ir daudz talantīgu jauniešu, un viņu dēļ ir vērts strādāt,» pēc ievēlēšanas amatā sacīja L. Ribickis.

Satversmes sapulces dalībnieki, vērtējot L. Ribicka paveikto aizvadītajos piecos RTU vadīšanas gados, akcentēja universitātes izaugsmi. RTU otro gadu pēc kārtas studentu skaita ziņā ir lielākā Latvijas augstskola un ceturto gadu — darba devēju ieteiktākā augstskola. Tas apliecina RTU studiju kvalitāti un atbilstību darba tirgus prasībām. RTU veiksmīgi notiek valorizācija — zinātnieku radīto produktu komercializācija, un ir pabeigts apjomīgs posms RTU studentu pilsētiņas būvniecībā Ķīpsalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Pirmajā dienā Apple varētu izdoties pārdot miljonu jauno iPad

Jānis Rancāns, 13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan jaunais Apple planšetdators vēl nav nonācis tirdzniecībā, analītiķi cenšas paredzēt, cik veiksmīgs tas būs. Atsevišķi nozares eksperti norāda, ka tirdzniecības uzsākšanas dienā, Apple varētu izdoties pārdot pat miljonu jauno iPad. Par to liecina arī milzīgā interese par ierīces iepriekšpasūtīšanu.

Piektdien paredzētajā tirdzniecības uzsākšanas dienā Apple izdosies pārdot vismaz vienu miljonu iPad planšetdatoru, uzskata ASV investīciju bankas Piper Jaffray analītiķis Džīns Munsters. Kad Apple debitēja planšetdatoru jomā – tās ierīci tirdzniecības pirmajā dienā tika iegādāti 300 tūkstošus šo ierīču, savukārt pirmajā dienā pārdoto iPad 2 skaitu kompānija nekad nav nodevusi atklātībai, vēsta Mashable.

Kopš pirmā iPad tirdzniecības uzsākšanas Apple izdevies pārdot kopumā 55 miljonus šo ierīču. Dž. Munsters salīdzināja jaunā iPad tirdzniecības uzsākšanu ar iPhone 4 nonākšanu pārdošanā pērn. Saskaņā ar Apple datiem – minēto viedtālruni pirmajās trīs dienās iegādājās 1,7 miljonus reižu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju giganta Apple boss Tims Kuks (Tim Cook) Sanfrancisko, ASV, prezentēja jaunāko kompānijas planšetdatoru iPad. Lai arī kompānijas produktu cienītāji varētu būt stāvā sajūsmā par uzlaboto iPad, norises biržā liecina, ka investori nav pārāk lielā sajūsmā par jauno produktu, vēsta pasaules mediji.

Apple akcijas cena jaunā iPad prezentēšanas dienas tirdzniecības sesijas noslēgumā bija palielinājusies vien par nepilnu procenta desmitdaļu jeb 0,43 ASV dolāriem (līdz 530,69 dolāriem). Jāatgādina, ka pirms pāris dienām kompānijas akcijas cena bija pietuvojusies 550 ASV dolāru atzīmei.

Iespējams, investori bija cerējuši uz kaut ko vairāk par jau iepriekš izskanējušo informāciju – jaudīgāku jaunā iPad procesoru, uzlabotu kameru un augstāku ekrāna izšķirtspēju. Turklāt Apple šoreiz nav sekojis tendencei padarīt ierīci plānāku – tieši otrādi jaunais iPad ir kļuvis «resnāks».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par jauno Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoru ievēlēts augstskolas zinātņu prorektors Tālis Juhna, informē RTU Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

Juhna saņēma 137 no 190 derīgajām Satversmes sapulces dalībnieku balsīm. Jaunievēlētais rektors darbu sāks marta beigās, par precīzu datumu vienojoties ar RTU padomi. Otrs kandidāts - RTU Rīgas Biznesa skolas direktors Jānis Grēviņš - attiecīgi saņēma ievērojami mazāku balsu skaitu.

Par zinātņu prorektoru Juhna RTU ir strādājis 12 gadus, pilnveidojot zinātnes pārvaldības sistēmu un izstrādājot stratēģiju RTU zinātnes un inovācijas sistēmas izveidei. Viņš ir izveidojis dažādus atbalsta mehānismus zinātnieku un studentu inovāciju spēju veicināšanai un jaunu tehnoloģiju attīstībai, piemēram, RTU Zinātnes un inovāciju centru, kura mērķis ir veicināt RTU zinātnisko darbību un akadēmiskā personāla un studējošo iesaisti inovāciju radīšanā un zināšanu pārnesē, kā arī attīstīt sadarbību ar industriju un zinātniskajām institūcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple nav no jauna izgudrojusi riteni, laižot klajā iPad Air, tomēr planšetdators ir jūtams uzlabojums starp konkurentu produktiem, atzinuši tehnoloģiju apskatnieki.

Apple savus jaunos produktus izvērtēšanai piešķir tikai atlasītu tehnoloģiju mediju pārstāvjiem, tādējādi nav pieejams plašs ierīces apskatu klāsts. Tomēr tie tehnoloģiju speciālisti, kas Apple iPad Air turējuši savās rokās, norāda uz dažādiem ierīces uzlabojumiem.

Wall Street Journal tehnoloģiju apskatnieks Volts Mosbergs norādījis, ka Apple iPad Air ir līdz šim labākais planšetdators, kuru viņam nācies redzēt. «Tas nav tikai tāpēc, ka tas ir padarīts tievāks un dizaina ziņā vienkāršāks, bet arī tāpēc, ka Apple piedāvā vairāk nekā 475 tūkstošus lietojumprogrammu, kas piemērotas planšetdatoriem. Tas ir daudz vairāk nekā piedāvā citi ražotāji,» raksta V. Mosbergs. Eksperts arī atzīmējis iPad Air baterijas darbības ilgumu, kas spējot darbināt ierīci vairāk nekā 12 stundas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atverot pārstāvniecības Āzijā, RTU atsijās viltus studentus

Db.lv, 01.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā Universitāte (RTU) ierobežojusi indiešu, šrilankiešu un uzbeku krāpniecības iespējas, kuri vēlas izglītības aizsegā nokļūt Eiropas Savienībā (ES) darba meklēšanas nolūkos. Turpmāk RTU mācībspēki brauks uz šīm Āzijas valstīm klātienē atlasīt studentus un novērtēt viņu zināšanu atbilstību universitātes prasībām, vēsta LNT Ziņas.

Šo RTU centru izveide un uzturēšana Āzijā gada laikā izmaksājot vairākus desmitus tūkstošus eiro, taču universitāte atteicās atklāt precīzu summu. Kā iemesls minēts – «šim mērķim līdzekļi neesot valsts piešķirtās dotācijas, bet gan ieņēmumi no ārvalstu studentu studiju maksām».

Indieši, šrilankieši un uzbeki līdz šim bija krāpušies elektroniskajos iestājeksāmenos, lai nokļūtu Latvijā. Daļu no viņiem nākošajos atlases posmos atsijāja Latvijas vēstniecības, pieķerot pretendentus ar viltotiem vidusskolu beigšanas dokumentiem vai konstatējot blēdīšanos vīzu interviju laikā, piemēram, pretendentam sūtot sev līdzīgas personas, kas spēj runāt angliski. Indijā vien šogad šādi pieķerti 400 krāpnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes (EEF) jaunās ēkas būvniecības pabeigšanu Ķīpsalā noslēgusies universitātes kompleksa «RTU – Pilsēta pilsētā» būvniecības projekta daļa, informē «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta sabiedrisko attiecību koordinatore Kristīne Toma.

Atsevišķi būvniecības darbi vēl turpināsies 2014.gadā.

RTU EEF jaunā ēka sešos stāvos ir būvniecības projekta daļa, kurā apvienotas visas fakultātes struktūrvienības – Enerģētikas institūts, Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts un Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts. Jaunā EEF ēka ir pilnībā automatizēta – tā saucamā elektroniskā ēka, kurā gan vēdināšanas, gan apkures, gan arī apgaismošanas sistēmas tiek kontrolētas caur vienotu vadības paneli.

Plašās auditorijas (150 vietas) aprīkotas ar skārienjutīgiem ekrāniem, apskaņošanu un pieeju internetam. Līdzīgi kā visas «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta ēkas, arī EEF ir pilnībā pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – ievērotas nianses durvju platuma izvēlē, pielāgoti lifti, iebūvētas nobrauktuves. Studentiem jaunā EEF durvis vērs 2014.gada mācību sezonā, bet novembrī jaunās telpas jau devās apskatīt interesenti no studentu pašpārvaldes un RTU absolventu asociācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Jaunais iPad Latvijā varētu parādīties pēc pāris nedēļām

Gunta Kursiša, 16.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Latvija patlaban vēl nav iekļauta to valstu sarakstā, kurās drīzuma gaidāma jaunākā iPad parādīšanās, tiek prognozēts, ka jaunākais Apple sīkrīks Latvijas veikalu plauktos varētu būt atrodams jau pēc pāris nedēļām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deviņas dienas pēc Apple oficiālās prezentācijas Sanfrancisko Latvijā kļuvis pieejams ASV kompānijas jaunais iPad Air.

Sākot no 1. novembra, iPad Air pieejams arī citās Baltijas valstīs. Latvijā to oficiālā pārdošana notiks Capital un iDeal veikalos.

Planšetdators iPad Air aprīkots ar 9,7 collu Retina ekrānu, A7 procesoru un piecu megapikseļu aizmugurējo kameru. iPad Air svars ir 454 grami. iPad Air planšetdators ir pieejams sudraba un granītpelēkā krāsā.

Latvijā 16 gigabaitu (GB) bezvadu interneta (wi-fi) modelis ir pieejams par 349 latiem (492 eiro), bet 16 GB 4G+ bezvadu interneta (wi-fi) modelis maksās 439 latus (619 eiro).

Jau vēstīts, ka tehnoloģiju apskatnieki par jauno iPad Air esot sajūsmā. Wall Street Journal tehnoloģiju apskatnieks Volts Mosbergs norādījis, ka Apple iPad Air ir līdz šim labākais planšetdators, kuru viņš redzējis. «Tas nav tikai tāpēc, ka tas ir padarīts tievāks un dizaina ziņā vienkāršāks, bet arī tāpēc, ka Apple piedāvā vairāk nekā 475 tūkstošus lietojumprogrammu, kas piemērotas planšetdatoriem. Tas ir daudz vairāk nekā piedāvā citi ražotāji,» raksta V. Mosbergs. Eksperts arī atzīmējis iPad Air baterijas darbības ilgumu, kas spējot darbināt ierīci vairāk nekā 12 stundas. Laikraksts New York Times savā apskatā tikmēr izceļ planšetdatorā iebūvētās divas antenas, kas ļauj tam labāk uztvert Wi-Fi signālu, nekā iepriekšējām iPad sērijas ierīcēm. Vienlaikus tiek norādīts uz salīdzinoši augsto ierīces cenu. Sajūsmu par jaunāko Apple ierīci pauž interneta portāla Yahoo! tehnoloģiju vietne, kurā norādīts, ka «[iPad Air] ir fantastisks lēciens nākotnē, ja jūs pārejat no vecākas versijas vai arī jums līdz šim nekad nav piederējis planšetdators». Citu tehnoloģiju ekspertu atskats uz jauno ierīci pieejams šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu pilsētiņā Ķīpsalā otrdien, 12. jūlijā, viesojās Ministru prezidents Māris Kučinskis. Vizītes laikā viņš iepazinās ar RTU fakultātēm, zinātniskajām un studiju laboratorijām, kā arī kopā ar RTU rektoru akadēmiķi Leonīdu Ribicki un pārējo RTU vadību pārrunāja augstskolas attīstības plānus un ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, informē RTU.

Kučinskis apskatīja RTU Dizaina fabriku un ar AS «Latvenergo» atbalstu izveidoto radošo laboratoriju, kur studentu un zinātnieku idejas pārtop prototipos, ko iespējams komercializēt, inženieru radītos produktus ieviešot tautsaimniecībā. Premjerministram bija iespējams pārliecināties par RTU atbalstu jaunu zinātnes ietilpīgu uzņēmumu veidošanā.

M. Kučinskis apskatīja arī RTU Ūdens inženierijas un tehnoloģijas laboratoriju un Zinātnisko bibliotēku, kā arī iepazinās ar RTU nākotnes attīstības stratēģiju un pauda atbalstu RTU infrastruktūras attīstības plāniem, Ķīpsalā turpinot būvēt studentu pilsētiņu.

RTU teritoriālais komplekss Ķīpsalā ir Latvijā pirmā studentu pilsētiņa, kuras celtniecība sākās jau 1965. gadā, taču finanšu trūkuma dēļ tika pārtraukta, Latvijai atgūstot valstisko neatkarību. Fakultāšu renovāciju un jaunu ēku būvniecību RTU atsāka pirms sešiem gadiem, pateicoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta, kā arī pašas RTU līdzekļiem. Plānošanas perioda pirmajā posmā RTU studentu pilsētiņā ir no jauna uzcelta Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes ēka, Laboratoriju māja un RTU Zinātniskās bibliotēkas jaunā ēka, kā arī renovēta Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, Elektronikas un telekomunikāciju fakultāte, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte, Studentu dienesta viesnīca un RTU peldbaseins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) iegādājusies 12 jaunus elektromobiļus, informē RTU pārstāvji.

Otrdien RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis pasniedza elektromobiļu atslēgas visu RTU fakultāšu dekāniem un administrācijas darbiniekiem.

Elektromobiļus saņēma visas deviņas RTU fakultātes, RTU Studentu parlaments un administrācijas struktūrvienības. Ar auto paredzēts pārvietoties galvenokārt pilsētā, kā arī apmeklējot RTU filiāles. Pie RTU fakultātēm un administratīvās ēkas ir uzstādīti elektromobiļu uzlādes punkti.

Elektromobiļus RTU studenti un mācībspēki izmantos arī studiju procesā un zinātniskajā darbā, veicot dažādus pētījumus. Ir iecere izmēģināt roku ar elektromobiļiem saistītu jaunu tehnoloģiju radīšanā. Piemēram, izveidot pašiem savus ātros elektromobiļu lādētājus, ko pēc tam sadarbībā ar ražotājiem realizēt tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) padomes sēdē par padomes priekšsēdētāju ievēlēts AS «Sakret Holdings» padomes priekšsēdētājs Andris Vanags, savukārt par priekšsēdētāja vietnieci – RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociēto profesore Anita Straujuma.

RTU padomi saskaņā ar Augstskolu likumu viedo 11 locekļi, no kuriem piecus izraugās RTU Senāts, piecus – Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un izvirza Ministru kabinets, savukārt vienu izvirza Valsts prezidents.

15. februārī jauno RTU padomi apstiprināja Ministru kabinets, savukārt 21. februārī pārliecinošu atbalstu jaunās padomes sastāvam balsojumā izteica RTU Satversmes sapulce.

No RTU padomē ir ievēlēti pieredzējuši izglītības un zinātnes nozares eksperti – RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes profesors Jurģis Poriņš, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes vadošais pētnieks Jānis Ločs, RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociētā profesore Anita Straujuma, RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes profesors Jānis Grabis un RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes pētnieks Jānis Braunfelds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā uzsākta oficiāla jaunāko Apple produktu – iPad mini un ceturtās paaudzes iPad ar Retina ekrānu tirdzniecība.

Apple produktu tirdzniecība sākta Capital City un iDeal veikalos Rīgā un lielākajās tehnoloģiju tirdzniecības vietās.

32 gigabaitu (GB) iPad mini versija veikalā Capital maksā 308,50 Ls, bet 16 GB modelis – 237,99 Ls un 64 GB versija – 378,50 Ls. Savukārt iPad ar Retina ekrānu 16 GB modeļa cena ir 365,00 Ls, bet 32 GB ierīce – 428,00 Ls, novēroja Db.lv. Veikalā iDeal iPad 16 Gb, 32 Gb un 64 Gb modeļi maksā attiecīgi 239 Ls, 309 Ls un 379 Ls, bet iPad ar Retina ekrānu cena atkarībā no modeļa svārstās starp 359 Ls un 589 Ls.

Jau vēstīts, ka Apple ar jauno produktu iPad mini nāca klajā oktobra beigās. Jau pirmajās pārdošanas dienās jauno Apple ierīces tirdzniecības apjoms sasniedza trīs miljonus iPad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Jaunajam iPad paredz spožu nākotni

Jānis Rancāns, 24.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple jaunāko planšetdatoru iPad Mini tehnoloģiju nozares speciālisti vērtē piesardzīgi, tomēr norāda, ka kompānijai ierīci izdosies pārdot miljonos eksemplāru.

Eksperti norāda, ka Apple ierīce, kas saskaņā ar iepriekš izskanējošām prognozēm tika vērtēta kā tehnoloģiju milža ienākšana lētu un mazu planšetdatoru tirgus nišā, kur līdz šim dominēja Amazon un Google ierīces, nemaz tik maza un lēta, kā izrādās, nav, taču tās tirdzniecības apjomi būs ievērojami.

Db.lv jau vēstīja, ka Apple otrdien nāca klajā ar jaunāko iPad Mini, kas aprīkots ar 7,9 collu ekrānu, un tā vienkāršākais ASV variants maksās sākot no 329 dolāriem. Savukārt Apple konkurenti minētajā tirgus nišā ir lētāki un aprīkoti ar mazākiem ekrāniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 3. septembrī, svinīgi tika atklātas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes (DITF) un auditoriju mājas «Domus Auditorialis» jaunās ēkas.

Šis ir vēsturiski nozīmīgs pasākums, jo arī DITF pievienojas pārējai RTU saimei studentu pilsētiņā Ķīpsalā, kur ir koncentrēta lielākā daļa RTU fakultāšu.

Ēku atklāšanā piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, kā arī RTU vadība un studenti, nozares profesionāļi.

«Valsts nākotne ir izglītotu un spējīgu jaunu cilvēku rokās. Valdības mērķis ir celt iedzīvotāju kopējo labklājību. Tā mūsdienu pasaulē visbiežāk ir atrodama tur, kur attīstās jaunas tehnoloģijas. Lai tās varētu attīstīt, ir nepieciešami gudri, zinoši un spējīgi cilvēki. Augstskolas, tostarp, RTU, rūpējas, lai Latvijā būtu izglītoti cilvēki, attīstītos zinātne un jaunu tehnoloģiju izstrāde. Man ir patiess prieks šodien piedalīties jaunās RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes ēkas un auditoriju mājas atklāšanā, kas ir uzskatāms apliecinājums mērķtiecīgiem valsts ieguldījumiem izglītības un zinātnes attīstībā. Vēlu sekmes un izdošanos, strādājot un studējot jaunajās ēkās!» apsveikuma uzrunā sacīja K. Kariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ampple prezentējis aizsargvāciņu-skaļruni, kas ar savu skaņas kvalitāti uzlabo mūzikas, spēļu un video skatīšanās pieredzi iPad Pro, iPad Air un iPad Mini planšetdatoros

Ampple nodrošina spēcīgu skaņu, izmantojot Coneq skaņas korekcijas algoritmu, inovatīvu akustisko dizainu un iekšējos skaņas kanālus. Papildināts ar t.s. zilzobja tehnoloģiju, Ampple aizsargvāciņš-skaļrunis var tikt savienots ne vien ar iPad ierīcēm, bet arī ar citām, kas izmanto šo tehnoloģiju. Ampple aprīkots ar 5000 mAh bateriju, kas darbojas līdz desmit stundām, tāpēc aizsagvāciņš neizmanto iPad jaudu.

Indiegogo pūļa finansējuma kampaņas mērķis ir 50 tūkstoši dolāri un Ampple cena ir, sākot no 95 dolāriem (https://www.indiegogo.com/projects/ampple-your-ipad-s-sound-amplified--3#/).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Apple piegādes problēmu dēļ jaunais iPad Mini tirgū varētu nonākt tikai nākamgad

Jānis Rancāns, 02.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple, visticamāk, nespēs oktobrī tirdzniecībā plaši piedāvāt jaunāko iPad Mini planšetdatoru ar augstas izšķirtspējas retina (tīklenes) ekrānu, atklājuši anonīmi avoti ASV kompānijas piegādātāju uzņēmumos.

Tādējādi Apple būs neizdevīgākās pozīcijās, salīdzinot ar konkurentiem Google un Amazon, vēsta Reuters. Avoti Apple piegādātājos aģentūrai atklājuši, ka kompānija tikai tagad uzsāk iPad Mini retina ekrānu izgatavošanu, kas nozīmējot to, ka šīs ierīces šogad būs pieejamas ierobežotā daudzumā. Tādējādi Apple varētu palaist garām arī Ziemassvētku iepirkšanās sezonu, kas tradicionāli kompānijām ienes daudz naudas.

Jau izskanējis, ka Apple ar jauniem papildinājumiem iPad planšetdatoru klāstā varētu nākt klajā šomēnes. Izskanējis, ka jaunās ierīces būs plānākas un nedaudz mazākas nekā priekšgājēji. Tāpat tās varētu tikt aprīkotas ar jaudīgākiem procesoriem, labākām fotokamerām un augstas izšķirtspējas ekrāniem. Kompānija Apple atteikusies komentēt izskanējušo informāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU veicinās tehnoloģiju ietilpīgu biznesa ideju attīstību

Lelde Petrāne, 14.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) oktobrī darbu sākusi jauna atbalsta iniciatīva – RTU IdeaLAB jeb ideju laboratorija. Tā apvieno talantīgus uzņēmējus, mentorus, mācībspēkus un investorus, lai kopīgiem spēkiem radītu biznesa idejas un produktus.

RTU Studentu biznesa inkubators darbojas kopš 2009.gada. Taču pērn secināts, ka tā sākotnējais modelis nav mainījies kopš izstrādes brīža, lai gan ārējā vide, start up kultūra Latvijā ir strauji attīstījusies. «Tādēļ izveidojām jaunu konceptu - RTU IdeaLAB jeb ideju laboratoriju, kas sniedz drošu vidi ideju testēšanai, radīšanai, komandu veidošanai un citām atbalsta formām,» stāsta Liene Rubina, RTU IdeaLAB vadītāja.

Līdz šim RTU IdeaLAB ir uzņemtas 60 komandas, kopā 149 jaunieši. Viņi uzsākuši savas biznesa idejas attīstību, apmeklējot tematiskās darbnīcas, tiekoties ar mentoriem, kā arī saņemot atbalstu no RTU Dizaina fabrikas darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Latvijā radīta mobilā aplikācija dzīvokļu un namu īpašniekiem, kas savu īpašumu izīrē

Dienas Bizness, 29.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA E-protect ir izstrādājis iPhone un iPad mobilo aplikāciju The Property nekustamā īpašuma izīrēšanas finanšu pārvaldībai, aģentūru LETA informēja E-protect valdes loceklis Jurģis Ķiršakmens.

Aplikācija radīta privātpersonām, kuru īpašumā vai apsaimniekošanā ir viens vai vairāki nekustamie īpašumi, kas tiek izīrēti, kā arī īrniekiem, kas īrē nekustamo īpašumu kopā un savā starpā dala saistītos izdevumus.

Aplikācija ļauj veikt īres ieņēmumu un ar nekustamo īpašuma uzturēšanu saistīto izdevumu uzskaiti, piedāvā nosūtīt īrniekiem kārtējo īres rēķinu un saņemto īres maksājumu apstiprinājumus, nodrošina pārskatus par finansēm un sniedz atgādinājumus par laikā nesaņemtajiem maksājumiem, plānotajiem izdevumiem un īres līgumu termiņu tuvošanos, informēja Ķiršakmens.

Integrēta ar mobilās ierīces fotokameru un saziņas iespējām, aplikācija aizpilda nišu starp risinājumiem, kas balstīti uz elektroniskajām tabulām (Excel) un profesionālajām, sarežģītajām un izmaksās dārgajām nekustamā īpašuma pārvaldīšanas aplikācijām. Vairāk nekā 50% lietotāju, kas meklē risinājumus labākai nekustamā īpašuma finanšu pārvaldībai, joprojām izmanto manuālus pierakstus vai elektroniskās tabulas, liecina Software Advice: Property Management Software BuyerView 2014 pētījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Latvijā jaunā iPad cena nodokļu dēļ varētu atšķirties 1,5% robežās

Gunta Kursiša, 28.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānijas Apple produktu cenas, pērkot no kompānijas, Eiropas Savienībā (ES) ir aptuveni vienādas, tomēr, ņemot vērā nodokļu atšķirības, Latvijā šī cena var atšķirties 1,5% robežās, Db.lv stāstīja Capital Apple produktu līnijas vadītājs Hardijs Sametis.

Piemēram, Apple Store Somijā jaunākā iPad cena ir sākot no 479 eiro (aptuveni 336 lati), savukārt Lielbritānijā jaunais planšetdators, kura tirgošana tika uzsākta 16. martā, maksā sākot no 399 Lielbritānijas mārciņām (aptuveni 355 latiem) līdz 659 Lielbritānijas mārciņām (aptuveni 553 lati).

Savukārt datortehnikas veikals Bitcom.lv jau izziņojs jaunā iPad cenas, kas ir krietni augstākas nekā produkta cenas citur ES. Bitcom.lv jaunais iPad maksās sākot no 485 latiem par 16 GB modeli līdz 789 latiem par 4G 64 GB modeli.

ES jaunā iPad cenas ir līdzīgas, izņēmums ir Francija, kur nodokļi būtiski ietekmējuši jaunākā Apple sīkrīka cenu, kas ir par apmēram 20 eiro augstāka nekā pārējā ES, stāstīja H. Sametis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Augstskolu paspārnē veido inženieru kalves

Kristīne Stepiņa, 02.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā mācību gadā darbu sāk divas vidusskolas, kuras ir izveidojušas Latvijas augstskolas, tā plānots risināt kvalificētu inženieru trūkumu darba tirgū, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Ar uzņēmēju atbalstu Inženierzinātņu vidusskolu (IZV) ir izveidojusi Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), bet Rēzeknes Augstskolas (RA) Austrumlatvijas tehnoloģiju vidusskola (ATV) ir tikusi pie valsts finansējuma. ATV izveidota laikā, kad jau bija mainīts Izglītības likums un valsts augstskolas saņēma atļauju dibināt savas izglītības iestādes pēc finansējuma principa: nauda seko skolēnam.

Savas vidusskolas ir daudzām pasaules universitātēm, piemēram, Čikāgas universitātei, Stenforda universitātei un Jūtas universitātei, tāpat arī kaimiņvalstī Lietuvā veiksmīgi darbojas Kauņas Tehnoloģiju universitātes ģimnāzija. «Lai veicinātu inženiertehnisko zinātņu attīstību Latvijā, IZV dos iespēju talantīgiem jauniešiem padziļināti apgūt eksaktās zinātnes un nopietni sagatavoties inženierzinātņu studijām augstskolā,» saka RTU rektora vietnieks attīstībā, IZV valdes loceklis Artūrs Zeps, uzsverot, ka īpaša uzmanība mācību procesā būs veltīta skolēnu zinātniskajam darbam RTU fakultātēs, jau skolas solā ieinteresējot jauniešus par pētniecību un audzinot jaunu zinātnieku paaudzi. Lai varētu strādāt par skolotājiem IZV, īpaši tika apmācīti 12 RTU pasniedzēji, stāsta A. Zeps.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pirmā RTU studentu pilsētas renovētā ēka svin spāru svētkus

Lelde Petrāne, 23.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) radošo industriju centrs Ķīpsalā, Āzenes ielā 18, kurā vienkopus atradīsies RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, kā arī Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūts, šodien svin Spāru svētkus.

Tā būs pirmā teritoriālā kompleksa RTU – Pilsēta pilsētā projekta gaitā renovētā ēka. Ekspluatācijā tā tiks nodota jau šoruden.

Renovēšanas darbi RTU radošo industriju centrā Ķīpsalā, Āzenes ielā 18, tika sākti pērnvasar. Projekta attīstības gaitā vecais RTU mācību komplekss iegūs jaunu fasādi, modernas studiju auditorijas un arī atpūtas telpas. Līdzšinējo divu stāvu vietā paredzēti četri stāvi, un mājas vidū tiks izbūvēts ar stikla jumtu pārsegts iekšpagalms jeb ātrijs, kas namu padarīs gaišāku un mājīgāku. Ēkā paredzēti ievērojami plašāki studiju un projekta darbu eksponēšanas laukumi, kā arī elastīgas telpu transformācijas iespējas. Tas nodrošinās iespēju palielināt klausītāju vietu skaitu auditorijās, piemēram, vieslekciju u.c. plaši apmeklētu pasākumu gadījumā. Tāpat visas ēkas būs ērti pieejamas arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atbilstoši mūsdienās iedibinātajiem starptautiskajiem standartiem tiks nodrošināta pieeja patstāvīgajam darbam darbnīcās 24 stundas diennaktī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Papildināta - Apple izrāda iPad Air, operētājsistēmu Mavericks un jaunos Mac datorus

Dienas Bizness, 22.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Apple 22. oktobrī notiekošajā pasākumā Sanfrancisko nākusi klajā ar vairākiem jaunumiem, ieskaitot planšetdatoru iPad Air un jaunu iPad Mini, nākamās paaudzes MacBook Pro klēpjdatoriem, Mac Pro galda datoriem un operētājsistēmu Mavericks.

[Papildināta 2. rindkopa]

Jaunākais iPad savu nosaukumu Air nopelnījis, jo ir ievērojami plānāks par iepriekšējiem Apple planšetdatoriem. Tas, pēc Apple vadītāju teiktā prezentācijas pasākuma laikā, esot arī ātrāks un aprīkots ar kompānijas jauno A7 procesoru. iPad Air svars ir 454 grami.

iPad Air būs pieejams četrās krāsās - sudraba, baltā, pelēkā un melnā. Planšetdators iPad Air aprīkots ar 9,7 collu Retina ekrānu, A7 procesoru un piecu megapikseļu aizmugurējo kameru. Ierīces cena sākas no 499 ASV dolāriem par 16 GB modeli. Jaunā iPad piegādes sāksies no šā gada 1. novembra. Arī jaunākais iPad Mini aprīkots ar A7 procesoru un Retina ekrānu. Šīs ierīces cena sāksies no 399 ASV dolāriem par 16 GB versiju.

Komentāri

Pievienot komentāru