Jaunākais izdevums

Viena no lielākajiem nekustamo īpašumu attīstītājiem Lietuvā “Realco” afilētais uzņēmums “Sostinės bokštai” emitējis obligācijas 6 miljonu eiro apmērā. Investori Lietuvā, Latvijā un Igaunijā var iegādāties parāda vērtspapīrus uz laiku līdz diviem gadiem, kā saistību izpildes nodrošinājumu ieķīlājot zemi un ēkas.

Katras obligācijas nominālvērtība ir 1000 eiro.“Sostinės bokštai” piedāvāto obligāciju parakstīšanas termiņš ir līdz 14. maijam, un tās tiks emitētas 20. maijā.

No obligācijām iegūtie līdzekļi paredzēti vērienīgā biznesa centra “Hero” attīstīšanai Viļņas Centrālajā biznesa rajonā.

Investori novērtējuši “Hero” potenciāluPubliski tirgoto obligāciju emisiju pircējiem tiks maksāta pusgada procentu likme pēc 6 mēnešu EURIBOR + 6% gada procentu likmes. 6 mēnešu EURIBOR likme šobrīd ir aptuveni 3,85%. Publisko obligāciju emisiju izvieto Igaunijas investīciju banku uzņēmums “Redgate Capital” un Lietuvā strādājošā “Šiaulių Bankas”, un uz to attiecas 2024. gada 12. marta parakstītā vienošanās. Lietuvas Banka prospekta noteikumus apstiprināja 2012. gada 12. martā. Savukārt obligācijas tiks tirgotas “First North” un “NASDAQ Vilnius” alternatīvajā vērtspapīru tirgū.

Šī ir biznesa centra “Hero” obligāciju emitēšanas trešā daļa. Pērn divas privātās emisijas guva lielāku atzinību nekā bija iecerēts, kopumā piesaistot 13,5 miljonus eiro. Pirmās divas emisijas parakstīja “Redgate Capital”. Paredzēts, ka kopējās investīcijas biznesa centrā “Hero” sasniegs 112 miljonus eiro, bet “Realco” plāno aizņemties aptuveni 60% no tirgus jeb līdz 67 miljoniem eiro.

“Ne tikai mēs, bet arī tirgus dalībnieki novērtējuši “Hero” projekta dzīvotspēju. Mēs redzam, ka dalība kapitāla tirgos finansējuma piesaistīšanai var kļūt par pastāvīgu ienākumu diversifikācijas avotu. Esam saņēmuši uzticību ne tikai no Lietuvas, bet arī no Igaunijas un Latvijas investoriem, kuri aktīvi iesaistījās un atvēlēja savus līdzekļus. Redzam, ka šogad un 2025. gadā turpināsim cieši sadarboties ar tirgus dalībniekiem,” stāsta “Realco” izpilddirektors Juļus Dovidonis (Julius Dovidonis).

Atgādinot par pirmo divu veiksmīgo obligāciju emitēšanu, “Redgate Capital” pārstāvis Lietuvā Dins Petriks (Dinas Petrikas) sacīja, ka investorus piesaista gan augstās klases biznesa centra projekts, gan tā atrašanās vieta Viļņā. Pēc viņa domām, investoram svarīga ir “Realco” pieredze gan biznesa centru, gan citu nekustamā īpašuma objektu attīstīšanā. Tai pat laikā nozīmīga ir arī uzņēmuma reputācija tirgū, kā arī obligāciju nosacījumi. “Redgate Capital” aicina potenciālos investorus uz vebināru 9. maijā, kurā tiks sniegta sīkāka informācija par topošo biznesa centru “Hero” un investīciju iespējām publiski tirgotajās obligācijās projekta attīstībai.

Šiaulių bankas” Finanšu tirgu daļas vadītāja Egle Džugīte (Eglė Džiugytė) norāda, ka Baltijas valstu uzņēmumu obligācijas pēdējā laikā investoriem var nodrošināt 10% vai pat lielāku gada peļņu. Šīs fundamentālās pārmaiņas - procentu likmju līmenis - ļāvušas investoriem daudz aktīvāk darboties kapitāla tirgos. Jo vairāk ir aktīvu investoru, jo vairāk projektu tiek piesaistīti kapitāla tirgiem kā finansējuma avotam.

“Mūsdienās galvenais kritērijs, pēc kura investors izvēlas starp daudzajām investīciju iespējām, ir obligācijas nodrošinājums. Investori dod priekšroku parāda vērtspapīriem ar nekustamā īpašuma nodrošinājumu, vēlams, primāro nodrošinājumu, kā arī svarīga ir obligāciju emitenta atpazīstamība un uzticamība tirgū,” skaidro E. Džugīte. “Pastāv arī zelta likums attiecībā uz ieķīlātā nekustamā īpašuma novērtējumu, kur vienmēr darbojas trīs galvenie nekustamā īpašuma aspekti: atrašanās vieta, atrašanās vieta un vēlreiz – atrašanās vieta. Īpašuma hipotēka labā un populārā vietā, piemēram, Viļņas Centrālajā biznesa rajonā, sniedz investoriem drošību, ka viņu līdzekļi tiks atbilstoši izmantoti,” norāda E. Džugīte.

A+ energoefektivitātes klases biznesa centra “Hero” būvniecību plānots pabeigt 2025. gada 2. ceturksnī, piedāvājot 31 600 kvadrātmetru lielu nomājamo telpu platību un līdz 4000 kvadrātmetru lielu biroju telpu platību vienā stāvā, kā arī 430 pazemes autostāvvietas.

Ēkas vide un ilgtspējīga tiks nodrošināta saskaņā ar pasaules līmeņa “WELL Gold” un “Breaam Excellent” ilgtspējas sertifikācijas standartu. Turklāt “Hero” plāno kļūt par pirmo biznesa centru Baltijas valstīs, kas ieguvis “WELL Gold” sertifikātu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvēloties biroju ēku, 68% aptaujāto uzņēmēju svarīgākais kritērijs ir tās atrašanās vieta pilsētā, secināts Lietuvas nekustamo īpašumu attīstītāja “Realco” veiktajā aptaujā. Savukārt, lai veicinātu darbinieku labbūtību birojā, svarīgākie faktori ir ērta darba vieta (70%), optimāls iekštelpu mikroklimats (64%) un dabiskā dienas gaisma (55%).

Lai atbilstu šīm un citām augstākās klases biroja prasībām, “Hero” biznesa centrs ir projektēts un tiek būvēts Viļņas Centrālajā biznesa rajonā.

Papildus tam, 74% aptaujāto respondentu norādīja, ka biznesa centrs ir ļoti svarīgs aspekts uzņēmuma tēlam, bet 26% aptaujāto norādīja, ka tas ir vidēji svarīgs. Tai pat laikā neviens respondents nenorādīja, ka biznesa centrs, kurā atrodas uzņēmumi, neietekmētu tā tēlu.

Centrālais biznesa rajons (CBR) ir Viļņas prestižākā biroju lokācija, kur pēdējo 20 gadu laikā gan pilsēta, gan uzņēmumi veikuši ievērojamas investīcijas. Šaiā rajonā būvētie biznesa centri ir premium klases līmeņa un nodrošina infrastruktūru plašai uzņēmumu kopienai.

Komentāri

Pievienot komentāru